PROJECTEN BESCHIKBAAR VOOR INKOOP REDACTIES/PUBLICATIE (5)
Op al het beeldmateriaal rust het copyright van John Vijlbrief

Carrara Marmergroeve 1
Marmergroeve Wijds

DE MARMERGROEVES VAN CARRARA
Het delven van marmer is zwaar werk en gebeurt tegenwoordig vooral machinaal. Grote vrachtwagens denderen af en aan over de gevaarlijke, smalle bergwegen. Ik kom er op de heen- en terugweg opvallend veel tegen. Sommigen luid toeterend. Ze willen er snel langs en mij passeren. Tempo! Volgeladen vrachtwagens met enorme blokken marmer. Maar ook lege, op weg naar weer een volgende partij ruw marmer wat ze gaan ophalen. Ik heb gehoord dat de vrachtwagenchauffeurs per vrachtgewicht worden uitbetaald. Een proces wat dag in en dag uit en in moordend tempo doorgaat, want de vraag naar marmer neemt alleen maar toe.

Carrara Vrachtauto
Carrara Marmergroeve 2

IN ZIJN VOETSPOREN
Ik wilde al die activiteiten en vooral de marmergroeves eens van dichtbij aanschouwen. Behalve marmergroeves ontdekte ik hoog boven in de bergen een heel oud dorpje. Het maakte me duidelijk dat het bestaan hier vroeger bittere armoede was. Nu is het een toeristisch juweeltje. Het gehucht hier had ik niet verwacht en was een verrassend hoogtepunt van mijn bezoek. Hier is Michelangelo ook geweest! Dat moest ik even goed tot me door laten dringen: in de voetsporen van Michelangelo … 
Vooral het marmeren standbeeld en de grote gedenkplaat waarin de marmergroevewerkers worden geëerd en het delven pakkend wordt gevisualiseerd, maakte indruk op me. 

Carraradorp
Carrara gedenkplaat

PROJECTEN BESCHIKBAAR VOOR INKOOP REDACTIES/PUBLICATIE (5)
Op al het beeldmateriaal rust het copyright van John Vijlbrief