Een oceaan aan videobeelden op YouTube

Blog John Vijlbrief
Blog John Vijlbrief

Er is een ‘oceaan aan videobeelden’ via YouTube en andere internetvideo sharingsites, zoals Vimeo te ontdekken en te bekijken. Daarnaast kan tegenwoordig vrijwel iedereen videoclips (hoe simpel ook gemaakt) op YouTube plaatsen. En daarmee in de ‘zee van videobeelden en geluiden’ verdrinken of er juist in opvallen en komen bovendrijven, positief of negatief. Want beelden kunnen ook een storm aan protest teweegbrengen. De zeer recente geschiedenis biedt ons talloze voorbeelden (soms opzienbarende en zeer schokkende), zoals van geweld of misleiding. Beelden kunnen mensen uit de massa in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. Denk hierbij aan zangers en zangeressen die via een videoclip ‘overnight’ wereldberoemd werden. Zo bijzonder vinden we dat niet eens meer. Het gebeurt gewoon. Een idee, klank, mening, protest. Een kunstenaar, een gezicht, een werkstuk, een handeling, product of dienst. Van de ene op de andere dag kan iemand of iets via YouTube beroemd of juist gehaat worden. Wat een krachtig en invloedrijk medium, wat een mogelijkheden en inspiratie. Wat een geweldige tijd om in te leven!

De jonge generatie videoproducenten

YouTube-videobeelden zijn vaak voldoende van kwaliteit (zoals in 4K of minimaal HD opgenomen videoclips) om in televisiejournaals of tv-programma’s te worden opgenomen en uit te zenden. We zien steeds vaker YouTube-videofragmenten in tv-programma’s. Het feit alleen al dat een iPhone bijvoorbeeld in 4K kan opnemen en meteen uploaden naar YouTube om ze daarna te delen met ‘de wereld’ is iets waar we toch, technisch gezien, trots op kunnen zijn. Ik ben 65 jaar en tja, ik heb het allemaal zien komen. Als producent begon ik ooit met een 8mm en later 16mm filmcamera. Toen kwam analoog video, component video en later digitaal. Wat was die apparatuur ooit duur in aanschaf om nog maar te zwijgen over de kosten van een montageset. Vergelijk ik die situatie met de huidige, dan zijn we in de multimediahemel terechtgekomen. Toegegeven, voor mijn presentatie/film/videpprogramma’s werd ik toen ook aanzienlijk beter betaald dan thans. De jonge generatie videoproducenten van nu worden vaak afgescheept met een matig budget. Een videoclip gaat ook nog maar kort mee. De opdrachtgever moet zijn presentaties steeds weer vernieuwen.

Wat heb je te vertellen?

Je moet online wel ‘wat te vertellen hebben’ maar vooral wat te laten zien en horen! Hoewel het gros van de videoclips op YouTube juist niet om aan te zien en te horen is. Voor het geluid is vaak slecht en zelfs erg slecht. Vaak mist een video een duidelijke boodschap, idee of duidelijke reden waarom het werd geproduceerd en online geplaatst. Maar er is ook veel wat op YouTube wel het zien en aanhoren waard is. Met de juiste zoekwoorden haal je via Google en YouTube waardevolle en inspirerende audiovisuele content naar boven. Vrijwel niets lijkt meer ongezien en onbesproken te blijven. De ene videoclip wordt door een handjevol mensen bekeken, de andere door honderden miljoenen. Zodat er nu ook vele YT-miljonairs rondlopen. Wat een wereld. Zoiets had ik me, toen ik nog jong was, nooit kunnen voorstellen. Maar ja, dat ik nu via YT geregeld geweldige trainingsvideo’s volg ook niet. Nog niet zo lang geleden deed ik mijn training online via Linda.com en moest daar maandelijks zo’n € 20 voor betalen. Nu delen specialisten hun kennis gratis of tegen een kleine vergoeding. Een ‘duimpje’ of abonneren op het kanaal is toch niet te veel gevraagd? Al zijn de reclamecommercials niet altijd even prettig wanneer ze de instructievideo onderbreken. Oké, ik weet het, ik kan dat ‘afkopen’. Gek genoeg doe ik dat niet. Dat ene commercialtje slik ik nog wel… Ik word dus milder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.